1956. október 30-a az egyetemen

Forradalom van Magyarországon! Nemzetiszín karszalagos fiatalok járják az utcákat. Egyetemisták és munkások. Nagy becsülete lett az egyetemista névnek. Győztek ők egy olyan harcban, melyre büszke lesz a világtörténelem. Ma más a forradalom, mint tegnap vagy tegnapelőtt volt. Most a béke csatáját kell megnyerni.

Az egyetemen katonás rend. Nagy szemű kunfajta legény az őrsparancsnok, magas és vállas. Dévay Józsefnek hívják, adjunktus a fizika-kémia tanszéken. Nevek és őrhelyek pattognak száján, és a táblán piros krétával kialakul a REND.


- Őrség figyelem! Váltások rendje: nappal háromóránként. Éjszaka kétóránként. A készültségi egység nem hagyhatja el az őrszobát. A járőrök pedig vigyázzanak! Kérlek benneteket, nagyon vigyázzatok...

Vigyáztak éjszaka is. Jelentést kaptak, hogy a szomszédos Csendes étteremben egy AVH-s rejtőzik. Érte mentek, lefegyverezték, átadták a rendőrségnek. Az utcán is összegyűjtik az elszórt ÁVH-s igazolványokat. Már több mint kétszázat őriznek. Átadják majd az illetékeseknek, ha eljön az ideje.

Vigyáznak a rendre és a fegyelemre. Vigyáznak, ne legyen pánik. Mert néha bizony ki-kitör az is. Szakavatatlan kézbe kerül a fegyver, s könnyen elsül. Lövésre pedig lövés felel. Ki tudja honnan és hová és miért? Az emberek meg futnak a lövések elöl. Okuk van rá. Az egyetemi nemzetőrség kivonul, és rendet teremt. Lefegyverez, ha kell. Ha kell pedig tanít. Megtanítja a fegyver használatát.

- Fegyvert adunk minden fiatal kezébe, aki azt kéri, de ennek feltétele van: be kell lépnie a nemzetőrségbe... 

. ..Az egyetemen most alakul a nemzetőr század, mely katonai szervezetként működik, az egyetemi katonai tanszékek segítségével.

(Abban az időben hároméves kötelező katonai szolgálat volt, de az egyetemistákat nem hívták be. Ők az egyetemeken működő katonai tanszékeken kapták meg az elméleti képzést, a gyakorlatit nyaranta, s az egyetem elvégzése után egyben tartalékos tisztek lettek.)

A katonai előadóból rögtönzött őrszobában ott tartózkodik Döbrentei Lajos őrnagy is. Őt bízta meg az Egyetemi Forradalmi Tanács a nemzetőr század megszervezésével.

-Amilyen gyorsan csak lehet, megszervezzük a nemzetőr századot - mondja Döbrentei őrnagy. A körülállók arcán látni, szeretik, becsülik, vezetőjüket. Ennek külön története van.

Amikor október huszonharmadikán tüntetni indult a magyar ifjúság, az Egyetemmel együtt a katonai tanszék tisztjei is kivonultak. Az első sorban lépkedett Döbrentei őrnagy. Amikor pedig a Bem-szobornál elhangzott a követelés: „Kossuth-címert és magyar egyenruhát katonáinknak!” - ő akkor, abban a pillanatban levette magáról a szovjet mintájú címert. Pár perc múlva a szomszédos Bem-laktanya őrzászlóalja is követte példáját. A katonák lerángatták magukról a gimnasztyorkát, köpenybe bújtak. És magyar köpenyben, magyar szívvel tiporták meg az idegen mundért, és lelkes éljenzéssel csatlakoztak a felkelőkhöz...

Ez volt az utolsó perc, amikor az Egyetem mint testület együtt volt. Ezután csoportokra szakadoztak. Ki a barikádokra ment, ki a kórházakba, ki a gyógyszerraktárakba... Mindegyikük vállalt valami szerepet. A tanszék tisztjei is szétszóródtak. Ki itt harcolt, ki ott. S volt, aki ott volt október huszonötödikén, a véres csütörtökön az Országház előtti békés tüntetésen, amikor az AVH-sok tüzet nyitottak...

Most megint együtt vannak, hallgatják Döbrentei őrnagyot.

- Még ma délután megalakítjuk az Egyetemi Forradalmi Katonai Tanácsot. Nemzetőr századunk katonai szervezet lesz katonai fegyelemmel, katonai feladatkörrel. Tiszti járőröket szervezünk. Terveink szerint átvesszük a Rákóczi út védelmét a Nemzetiig, majd a Nemzetitől a körúton a József utcáig, onnan pedig a Bródy Sándor utca és Múzeum körút sarkáig terjedő rész egész védelmét. Vigyázunk a közvagyonra, a rendre. A nemzetőr század tagjai egységes igazolványt kapnak, mely fegyverviselés¬re is jogosít. Mindazokat a fegyvereseket, akiknek nincs az Országos Forradalmi Tanácstól vagy a Nemzetőrségtől fegyverviselési engedélyük, lefegyverzik vagy beléptetik a Nemzetőrség kötelékébe. Magányosan kószáló fegyveresek, akik a közrendet veszélyeztetik, nem lesznek többé...

Tisztek jönnek. A Vöröskereszt »az egyetemisták segítségét kéri. Külföldi gyógyszerszállítmányok érkeztek. Szakszerű lera-kás, raktározás - ez volna az egyetemisták feladata - és a szállítmányok védelme.

A nemzetőrök és forradalmárok vegyészmérnökjelöltté alakulnak vissza. De az őrparancsnok már határozott. Csak a legtapasztaltabbak, az ötödéves vegyészmérnökök mehetnek. A gyógyszer most életet jelenthet... és az ötödévesek már majdnem végeztek. Legjobb, ha ők mennek.

Mindenki egyetért a javaslattal... És újra nyílik az ajtó, újabb feladatokhoz kér segítséget a nép. Kér és kap. Az egyetemista ott segít, ahol tud...

Dél van az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Dél egy forradalmi napon, 1956. október 30-án. A ma ezer és ezer feladata, áll az egyetemisták előtt, és a jövő ezer és ezer gondja...


Padisák Mihály Miska bácsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése